יום ראשון, 23 בינואר 2022

תשלום פיצויי פיטורים

 


עובד שפוטר מעבודתו זכאי, בתנאים מסוימים, לפיצויי פיטורים ובנסיבות מסוימות זכאי לפיצויי פיטורים גם עובד שהתפטר.

הזכות לפיצויי פיטורים מותנית בקיומם של שני תנאים:

  1. תקופת עבודה מינימלית רצופה.
  2. סיום יחסי עבודה, בנסיבות מסוימות המוכרות לפי חוק.

עובדים שפוטרו מעבודתם זכאים, בתנאים מסוימים, לפיצויי פיטורים. בנסיבות מסוימות זכאים לפיצויי פיטורים גם עובדים שהתפטרו.

הזכות לפיצויי פיטורים מותנית בקיומם של שני תנאים: תקופת עבודה מינימאלית רצופה וסיום יחסי עבודה, בנסיבות מסוימות המוכרות לפי חוק.

1. התנאי הראשון – תקופת עבודה מינימאלית רצופה

לפיצויי פיטורים זכאים:

  • עובדים שעבדו באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק, שנה אחת ברציפות
  • עובדים עונתיים שעבדו, באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק, שתי עונות בשתי שנים רצופות כלומר: שתי תקופות של 60 ימי עבודה במהלך שלושה חודשים רצופים בשנה

פוטר עובד זמן קצר לפני תום שנת העבודה הראשונה, רואים כאילו פוטר מתוך כוונה להימנע מתשלום פיצויי פיטורים, וככל שלא הוכח ההיפך, העובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורים.

2. התנאי השני – סיום יחסי עבודה בנסיבות מסוימות המוכרות לפי חוק

עובדים זכאים לפיצויי פיטורים אם התקיימה אחת מהסיבות המפורטות להלן:

  • העובדים פוטרו – לעניין הזכות לפיצויי פיטורים, רואים בעובד כמפוטר גם כאשר יחסי העבודה הסתיימו בנסיבות מיוחדות.
  • המעסיק נפטר
  • המעסיק הוכרז כפושט רגל, ולגבי מעסיק שהוא תאגיד, אם התאגיד פורק או נמחק.
  • העובד נפטר – במקרה זה, השאירים של העובד הם הזכאים לפיצויי פיטורים שהעובד היה זכאי להם אילו פוטר. שאירים לעניין הזכות לפיצויי פיטורים הם: בן זוג של העובד בשעת פטירתו, לרבות הידוע בציבור כבן זוגו והוא גר עמו, וכן ילד של העובד שהוא בגדר "תלוי במבוטח" לעניין גמלאות לפי פרק ה' לחוק הביטוח הלאומי​ [נוסח משולב], תשנ"ה – 1995. באין בן-זוג או ילדים כאמור – השאירים של העובד הם ילדים והורים שעיקר פרנסתם הייתה על העובד שנפטר וכן אחים ואחיות שגרו בביתו של הנפטר לפחות שנים-עשר חודשים לפני פטירתו וכל פרנסתם הייתה עליו. ​

האם עובד שהתפטר זכאי לפיצויי פיטורים?

​ככלל, עובד שהתפטר אינו זכאי לפיצויי פיטורים ואולם בנסיבות מסוימות רואים בעובד שהתפטר מעבודתו, לעניין הזכות לפיצויי פיטורים, כעובד שפוטר.

נסיבות מיוחדות בהן זכאים עובדים לפיצויי פיטורים כעובדים שפוטרו

הרעה מוחשית בתנאי העבודה

עובדים שהתפטרו בשל הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או בשל נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגביהם, בהן אין לדרוש מוהם להמשיך בעבודתם, רואים אותם כעובדים שפוטרו, והם זכאים לפיצויי פיטורים.

אי חידוש חוזה עבודה

עובדים המועסקים לפי הסכם עבודה לתקופה קצובה, רואים אותם כעובדים שפוטרו הזכאי לפיצויי פיטורים, אם המעסיק לא הציע להם לחדש את הסכם העבודה, לפחות 3 חודשים לפני תום תקופת ההסכם. עובדים שסירב לחדש את הסכם העבודה, כמוהם כעובדים שהתפטרו.

עובדים עונתיים

עובדים עונתיים שעבדו לפחות 3 עונות רצופות באותו מקום עבודה, והתפטרו משום שלא הובטחה להם עבודה רצופה באותו מקום עבודה, רואים בהם כעובדים שפוטרו והם זכאים לפיצויי פיטורים.

מצב בריאותי

עובדים שהתפטרו עקב מצבם הבריאותי או עקב המצב הבריאותי של בני משפחתם, זכאים לפיצויי פיטורים כעובדים שפוטרו, אם לאור ממצאים הרפואיים, תנאי העבודה ושאר נסיבות העניין הייתה סיבה מספקת להתפטרות.

בני משפחה של העובד, לעניין זה, הם: בן – זוגו, לרבות הידוע בציבור כבן – זוגו, ילדו של העובד לרבות ילד מאומץ או חורג, הורה של העובד, נכד של העובד, סבו של העובד, או הורה של בן זוגו של העובד הגר עם העובד ועיקר כלכלתו על העובד.

לאחר לידה

עובדת שהתפטרה תוך תשעה חודשים מיום הלידה לצורך טיפול בילד זכאית, בתנאים מסוימים, לפיצויי פיטורים. אף עובד שהתפטר תוך תשעה חודשים מיום שבת זוגו ילדה זכאי, בתנאים מסוימים, לפיצויי פיטורים. יובהר כי רק אחד מבני הזוג זכאי לפיצויי פיטורים, אם התפטר בנסיבות אלה. 

על העובד/ת להודיע בכתב למעסיק על ההתפטרות לצורך טיפול בילד וכן למסור למעסיק הודעה מוקדמת.

למידע נוסף בנושא זכויות בתקופת היריון ולידה, לחצו כאן.

הכלל האמור חל גם בהן עובדת קיבלה לאימוץ ילד, שטרם מלאו לו 13 שנים, עובדת שקיבלה למשמורתה, כהורה מיועד, ילד וכן עובדת שקיבלה לביתה ילד, שגילו אינו עולה על עשר, כהורה במשפחה שאושרה על ידי משרד הרווחה כמשפחת אמנה, אם משרד הרווחה אישר שההתפטרות נדרשת מטעמים של טובת הילד.

שהיה במקלט לנשים מוכות 

עובדת השוהה, באישור לשכת סעד או משרד הרווחה והשירותים החברתיים, במקלט לנשים מוכות, והתפטרה עקב כך מעבודתה, זכאית לפיצויי פיטורים, בתנאי שסמוך לפני שהתפטרה, שהתה במקלט תקופה של 60 ימים לפחות.

העתקת מקום מגורים

עובד שהתפטר עקב העתקת מקום המגורים זכאי, לפיצויי פיטורים, בנסיבות מסוימות, כגון: עובד שעקב נישואיו העתיק את מגוריו למקום המגורים של בן זוגו, עובד שהעתיק את מקום מגוריו לישוב חקלאי, או עובד שהעתיק את מקום מגוריו עקב העברה בתפקיד של בן זוג המשרת בצבא. 

לחישוב המרחק בין ישובים ניתן להיעזר בכלי המדידה ("מדוד" בסרגל הכלים) באתר המפות הממשלתי.

שירות צבאי, לאומי או אזרחי

כפיטורים רואים, בתנאים הקבועים בחוק, גם התפטרות של עובד בסמוך לפני שהתגייס לשירות סדיר בצה"ל, התנדב לשירות לאומי או אזרחי וכן מי שהתגייס למשטרת ישראל ובסמוך לפני כן היה עובד והתפטר על מנת להתגייס. 

עובד שנבחר לראש רשות מקומית או לסגן ראש רשות מקומית

כפיטורים רואים גם התפטרות של עובד שנבחר לכהן במשכורת מקופת רשות מקומית, כראש הרשות או כסגן ראש הרשות, אלא אם המעסיק התחייב בכתב כלפי העובד שתקופת הכהונה ברשות המקומית תיחשב כחופשה ללא תשלום.

לאחר גיל פרישה

כפיטורים רואים גם התפטרות של עובד לאחר שהגיע לגיל פרישה. במקרה זה ניתן לזקוף על חשבון פיצויי הפיטורים המגיעים לעובד, או במקומם, כל סכום המשתלם לעובד מקופת גמל, עקב תשלומי המעסיק לקופת הגמל, אשר נועד לשמש כפיצויי פיטורים או לבוא במקומם. 

עובד שהחל לעבוד במקום העבודה לאחר גיל פרישה חובה והתפטר, יהיה זכאי לפיצויי פיטורים רק אם מתקיימות נסיבות המזכות אותו בפיצויי פיטורים כגון: עקב הרעת תנאים.
 
לפי הפסיקה, עובדת שהחלה לעבוד לאחר שהגיעה לגיל הפרישה, והתפטרה לפני שמלאו לה 67, זכאית לפיצויי פיטורים, אם השלימה שנת עבודה אחת לפחות אצל המעסיק. לדוגמא: עובדת החלה לעבוד במקום עבודה בגיל 62 והתפטרה מעבודתה בהגיעה לגיל 67 או לאחר מכן, זכאית לפיצויי פיטורים.

הפסקות שאינן קוטעות את הרציפות בעבודה לעניין פיצויי פיטורים

לעניין הזכות לפיצויי פיטורים, לא רואים בתקופות שלהלן כפוגעות ברציפות בעבודה:

  • שירות בצה"ל – שירות סדיר (חובה) ושירות מילואים
  • יום המנוחה השבועי וחג שאין עובדים בו, לפי חוק, נוהג או הסכם וכן הראשון במאי
  • חופשה שנתית
  • חופשה או פגרה בשכר שניתנו לעובד לפי חוק או בהסכמת המעסיק, כגון: יום הבחירות לכנסת
  • חופשה או פגרה שלא בשכר שניתנו לעובד לפי חוק או בהסכמת המעסיק, כגון: חופשת לידה, או חופשה ללא תשלום בהסכמת המעסיק
  • שביתה או השבתה
  • תאונה או מחלה
  • היעדרות מעבודה עקב אבל במשפחה
  • הפסקה זמנית בעבודה לתקופה שאינה עולה על ששה חודשים, בין אם לא נותקו יחסי העבודה, כגון: בתקופת חופשה ללא תשלום (חל"ת) ובין אם נותקו יחסי עבודה כגון: במקרה של פיטורים או התפטרות
  • אימון לשירות עבודה לפי חוק שירות עבודה בשעת חירום, תשכ"ז-1967

שכר הכולל פיצויי פיטורים

לפי הקבוע בסעיף 28 לחוק פיצויי פיטורין, מעסיק פטור מתשלום פיצויי פיטורים לעובד, אם בהסכם העבודה נקבע שפיצויי הפיטורים יהיו כלולים בשכר העבודה. זאת בתנאי שהסכם העבודה אושר על ידי משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים ואין הסכם קיבוצי החל על המעסיק והעובד, המחייב תשלום פיצויי פיטורים.

הפרשות לפיצויי פיטורים

שלילת הזכות לפיצויי פיטורים

עובד אינו זכאי לפיצויי פיטורים, או לפיצויים חלקיים בלבד, אם פוטר בנסיבות שלפי ההסכם הקיבוצי החל עליו ועל המעסיק, או לפי ההסכם הקיבוצי החל על המספר הגדול ביותר של העובדים באותו ענף, מצדיקות פיטורים ללא פיצויים או בפיצויים חלקיים.

בית הדין לעבודה, עשוי לפטור מעסיק מתשלום פיצויי פיטורים או מחלקם, גם לגבי ענף עבודה שאין בו הסכם קיבוצי, בנסיבות המצדיקות פיטורים ללא פיצויים או בפיצויים חלקיים.

בנסיבות בהן המעסיק הפקיד את כספי הפיטורים בקופת גמל ונשללה זכות העובד לפיצויי פיטורים, המעסיק יכול לדרוש כי הסכומים שהופקדו לצורך תשלום פיצויי הפיטורים יוחזרו לו, אלא אם כן ההפרשות לקופת הגמל יועדו גם לביטוח פנסיוני.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה